Szechenyi2020
Header

Kiállítás

Kiállítás

A zarándokszállás épületén belül berendezett kiállítás az egykor a helyszínen élő zsidó családok történetét, a mádi zsidó legendáját, illetve a zsidó folklór elemeit mutatja be több helyiségre tagolva. Az érdeklődők számára különleges élményt biztosítanak az interaktív kiállítási tárgyak és az innovatív grafikai megoldások. A kiállítás több részből áll, amelyet javaslatunk szerint előre meghatározott sorrendben érdemes megtekinteni, mert így válik a maga teljességében elérhetővé a mádi élet hajdanvolt sokszínűsége, és a mádi zsidóság története.

A kiállítás során valósággal megelevenedik Északkelet-Magyarország egykor pezsgő zsidó élete. A látogatók interaktív túrát tehetnek a mára tovatűnt közösség mindennapjaiba, amelyek évszázadokon keresztül döntően befolyásolták a régió gyarapodását. A látogatók előtt egy olyan varázslatos világ képe rajzolódik ki, amelyet egyaránt meghatározott a vallásos képzelet teremtő ereje, illetve a szorgalmas munka és az építő egymásrautaltság gyakorlati tapasztalata.


RABBISZOBA

A zarándokház különleges hangulatú helyszíne a rabbiszoba, amely a korabeli bútoroknak és a mintegy ötszáz, zsidó vallási élethez kapcsolódó könyvnek köszönhetően olyan érzést kelt a látogatóban, mintha a rabbi éppen csak felállt volna asztalától és pár percre elhagyta volna a szobát.

Az élményt különböző installációk teszik teljessé, amelyek sok érdekes információt tartalmaznak rabbikról, az oktatásról, a hitéletről és imáról, illetve a liturgiáról egyaránt.

 

NAGY KIÁLLÍTÓTÉR

A látogatás az egykori jesivában élővé teszi a zsidó hit alapjait és az ebből következő életformát, akár azok számára is, akiknek a mádi kirándulás az első találkozásuk a legősibb egyistenhívő vallással.

 

VETÍTŐTEREM

A vetítőteremben feltárul a Tokaj-Hegyalját egykor benépesítő zsidó családok története. A konkrét családtörténetek és személyes sorsok megismerése mellett egy látványos, interaktív családtörténeti játék is várja a látogatókat.

 
ZSINAGÓGA

Mád barokk stílusú zsinagógája, amely több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat, 1795-ban épült fel. A második világháború után tönkrement, nagy múltú imaházat 2002 és 2004 között újították fel. Az ismét teljes szépségében pompázó épületben a turisztikai információkra, az imahely és a térség bemutatására kerül a hangsúly.