Szechenyi2020
Header

Zarándokszállás

Zarándokszállás

A MÁDI RABBIHÁZ ÉS A ZSINAGÓGA A TELEPÜLÉS ÉSZAKKELETI DOMBOS RÉSZÉN, A RÁKÓCZI ÚTRÓL NYÍLÓ KESKENY BEJÁRÓTÓL NYUGAT FELÉ ELINDULVA TALÁLHATÓ MEG. A HELYTÖRTÉNETI IRODALOMBAN AZ ÉPÜLETET NEMCSAK A NAGY TUDÁSÚ RABBIK EGYKORI LAKÓHELYEKÉNT, HANEM MINT A ZSIDÓ VALLÁSOS TANULMÁNYOK, A JESIVA SZÍNHELYEKÉNT EMLEGETIK.

A mádi jesivára vonatkozó első feljegyzés Amram Blum rabbi idejéből (1864-1881) származik. A legnagyobb létszámot a jesiva a XX. század elején érte el, ekkor több mint 140 tanulója volt. A helybéli lakosok visszaemlékezései szerint az emeleti egyetlen boltozott helység a rabbi szobája volt, hátul pedig, a zsinagóga felőli traktusban könyvtárat rendeztek be. Egyes vélemények szerint 1944 előtt itt lakott a rituális vágást végző sakter is. Azt már írott forrásokból tudjuk, hogy a rabbiház közelében rituális fürdő is állt. A második világháború után azonban a zsinagóga elvesztette eredeti funkcióját, mivel Mád zsidó lakosságának 90%-a elpusztult. A zsinagógát és a rabbiházat a telekkel együtt 1952-ben államosították. Míg a zsinagóga épületét veszni hagyták, a rabbiházban lakásokat alakítottak ki, melyeket a 2000-es évek elejéig használtak, majd csaknem negyed évszázad kihasználatlanság után a Csodarabbik útja nevet viselő projekt keretében, 2015-ben újítottuk fel

"A projekt részeként teljesen megújult rabbiházzal szeretnénk a helyiség mindkét egykori funkcióját visszaállítani: kiállítások helyszíneként a nagy múltú épület egyszerre válik ismét a tudás házává, és jól felszerelt szálláshelyként egyszerre tárja ki újra ajtaját a gyökereiket vagy a környék hagyományait keresők számára."

 VENDÉGSZOBÁK

A zarándokok számára több emeleten rendelkezésre álló, különböző kialakítású vendégszobák összesen 32 fő részére biztosítanak szálláshelyet. A vintage-stílusban berendezett terek kombinálják a hagyományos formákat, természetes anyagokat a kortárs elemekkel: az egységes hangulat ezek együttműködésével jön létre.

 

KÓSER KONYHA

A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb előírást az ételek elkészítésével és tálalásával kapcsolatban, de éppen ebben rejlik különlegessége. A rabbiházban kóser ellátást tudunk biztosítani.RABBI SZOBA
A zarándokház különleges helyszíne a rabbiszoba, amelyben a látogatók mintegy ötszáz, a zsidó vallási élethez kapcsolódó könyvet, valamint különböző installációkat találhatnak, amelyek sok érdekes információt tartalmaznak rabbikról, az oktatásról, a hitéletről és imáról, illetve a liturgiáról egyaránt. A zavartalan elmélyülés élményét a gondosan megtervezett környezet, a finom háttérzene és a különleges odafigyeléssel összeállított bútorzat teszi teljessé.