Szechenyi2020
Header
Mádi Zsidó Napok 2019
2019-06-28 11:51 - 2019-06-30 11:51, | Mád

Mádi Zsidó Napok 2019


Ismét Mádi Zsidó Napok: 2019. június 28-30.

Kulturális programok, kiállítások és gasztronómia élmények.

MÁDI ZSIDÓ NAPOK 2019. június 28-30.

 
2019 júniusában ismét megrendezésre került a Mádi Zsidó Napok program az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezésében. A tavalyi évhez hasonlóan idén is színes kulturális programokkal, kiállításokkal, gasztronómiai élményekkel és kalandokkal várták az érdeklődőket Mádon.

Az idei esemény különlegességei már a szombat bejövetele előtt megkezdődtek, hiszen péntek délután Feigen Áron, az Óbudai Zsinagóga séfje készített közel-keleti ételkülönlegességeket. Természetesen a szombati fenséges fogásokról is Feigen Áron gondoskodott. Ami a szellemi táplálékot illeti, idén sem volt hiány érdekfeszítő előadásokban. Köves Slomó rabbi, a hétvége házigazdája a szombat bejövetele előtt a Holokauszt-emlékezet fontosságáról tartott előadást, majd a péntek esti hagyományos szombatfogadás és a már említett fejedelmi, ünnepi vacsora következett.

A reggeli ima előtti előadáson a lélekvándorlásról és a halál utáni életről esett szó, érthető módon az előadás után rengeteg kérdés hangzott el.

Különleges vendégei is voltak a szombatnak, hiszen az utolsó mádi rabbik leszármazottja, Naftali Ehrenreich rabbi és családja New Yorkból csatlakozott, hogy velünk tölthesse a hétvégét. Ehrenreich rabbi a szombat reggeli Tóraolvasás előtt tartott nagyon megindító és inspiráló beszédet.

A szombat délután is igen tartalmasan telt, hiszen hallhattunk előadásokat a mádi zsidó közösség múltjáról Frank Marianntól, akivel bejártuk a település utcáit, megtekintve a zsidó szempontból emlékezetes helyszíneket is. Kis pihenő után a zsidó nevelés fontosságáról tartott előadást Köves Dvora és Szilánk Zsuzsa, később Megyeri Jonatán mesélt csodás rabbikról és rabbik csodáiról. A menetrendben még több ima, bőséges szeudát slisi (szombat délutáni étkezés) Fuchs Joshua, miskolci rabbi előadásával és hangulatos szabadtéri szombatbúcsúztatás következett. Este nagy érdeklődés mellett bemutatásra került Oláh Katalin és Csukás Sándor ’Bármicvó fiúk’ című filmje is. A délelőtti programzárás előtt még arra is volt idő, hogy ellátogassunk a mádi temetőbe, ahol híres mesterek nyugodnak, köztük Schwartz Ábrahám és Winkler Mordecháj.