Szechenyi2020
Header
TÓRAAVATÁS MÁDON 2019.
2019-07-15 10:33 - 2019-07-15 10:33, | Mád

TÓRAAVATÁS MÁDON 2019.


Tórát és fiút avattak Mádon: 2019. július 15.

Tóraavatás Mádon: 2019. július 15.
Mád az idők során számos híres rabbival büszkélkedhetett. Köztük volt a híres cádik, Schwartz Avraham Jehuda rabbi is, akit könyve alapján Kol Árjeként is ismernek. Leszármazottai ma többek között a New Jersey-beli Lakewoodban élnek, ahol a Kol Árjéről elnevezett zsinagóga élén a híres Schwartz rabbi dédunokája áll. Három fia (vagyis a Kol Árje ükunokái), Moshe Peretz, Yoseph és Yitzhak Schwartz (akik már maguk is sokszoros nagypapák) úgy döntöttek: szeretnének tenni valamit híres ősük emlékéért. Mádon – bár ez korábban teljesen lehetetlennek tűnt – ma újra kezd zajlani a zsidó élet, amelynek központjában a gyönyörűen felújított zsinagóga és a fentebb említett rabbiház áll.

A Schwartz család tehát a temető megújítását tűzte ki célul: felújították a Kol Árje sírja fölé emelt óhelt, és újjáépítették a temető kapujánál található épületet, amely immár az alsó szinten konyhával, a felső szinten pedig zsinagógával fogadja az érkezőket. Schwartz rabbi kohén volt – és így férfiágú leszármazottai is azok, ezért az új imateremnek a sírok felé néző fala egy részen üvegből van. Így a vallási előírások megtartásával lehet imádkoznia a kohénoknak, de mégis rálátnak a nyughelyre.

Az építkezést – amely egy éven át tartott és sok környékbelinek adott munkalehetőséget – Yisroel Meir Gabay felügyelte, aki többek között arról ismert, hogy ő vezette a haszidizmus megalapítójának a Báál Sém Tov sírhelyének felújítását is.

Persze egy zsinagógához Tóratekercs is kell, így azt is adományoztak a teljes felszerelésen és gazdagon berendezett könyvtáron felül. Az új Tóra befejezésére és ünnepélyes avatására múlt vasárnap került sor.  A hétvégén viszont nemcsak Tórát, de egy felnőtté váló bár micvó fiút is köszöntöttek a Kol Árje leszármazottai.

Az ünnepségre 90 főnyi vendégsereg érkezett Amerikából – ellátásukra a bár micvó fiú szüleinek saját marhatelepéről és kóser vágóhídjáról érkezett a hús –, akik négy napot töltöttek Magyarországon.

A bár micvóra sábeszkor, a világhírűen szép mádi zsinagógában került sor, és utána a rabbiházban adott a család kidust. A nagy ünnepséget este a Kúria szállóban tartották.

Másnap a Tóra avatásával folytatódott a műsor: az utolsó betűk leírása után – ebben Köves Slomó rabbi is részt vett – a fáklyákkal felszerelkezett tömeg hüpe alatt, zeneszóval, tánccal kísérte az új Tórát a helyére.                                

Az avatáson Moshe Peretz Schwartz megköszönte Mád polgármesterének a segítéségét, Köves Slomó rabbinak az EMIH munkáját, amelyet a mádi zsidó élet újraélesztéséért végeznek, valamint a Csodarabbik útja vezetőjének, Frank Mariannak egyéves áldozatos munkáját, amellyel az ohel és az imaház felépülését segítette.

Ahogy említettük, Mád számos híres rabbival büszkélkedhet. A Schwartz család, amint az a Tóraavatáson is elhangzott, nem csak saját szentéletű őse előtt adózott tisztelettel: a Tórát az összes egykori mádi rabbi emlékének szentelték.