Ha valaki valóban csak a borok iránt érdeklődik, tehát kóstolni és vásárolni akar, annak kifejezetten ajánljuk a boros rendezvényeket. Ezeken ugyanis több pincészet borait is megkóstolhatják. Szeptember elején, a Furmint Ünnepen a mádi pincészetek kiváló boraival lehet megismerkedni, míg szeptember végén, a Szent Vencel-napi Búcsú és Őszi Tállya Fesztivál alkalmából a Történelmi Borút Egyesület tagjai tartanak „nyitott pincék” programot. Szerencsen áprilisban rendezik a Pálinka- és Bormustrát, Abaújszántón pedig május végén Szent Ivó – Nyitott Pincék programot.
Az önálló szervezésű, egy-két pincészetet meglátogató, például egy hétvégére, vagy kerékpáros túránk egy megállójának tervezett program is lehet igazán élményekben gazdag. Ugyanis a legtöbb pincészetnél részünk lehet a borászkodást, és ami ott töltött időnket is teljesen lefedő programban. Kérhetünk szállást és a helyi, de mindenképp a házias, vidéki ízeket felvonultató étkezést. Kisgyermekes családok is vállalkozhatnak ilyen útra, hiszen a mádi Furmintház gazdag programot kínál a gyerekeknek addig is, amíg a felnőttek a történelmi dűlőkön kirándulnak, vagy épp borkóstolón vesznek részt.
Lehetőségünk van tehát dűlőlátogatásra, amikor is megismerhetjük a helyet, ahol a szőlő termett, és betekintést kaphatunk a gazda nem könnyű munkájába. A kóstolás helye általában a pince, amiből nincs két egyforma Tokaj-Hegyalján, de közös jellemzőjük, hogy a tufába vájt keskeny járatok falát az aszúbor születését segítő nemespenész, a Cladosporium cellare borítja – így egészen egyedi hangulatúak. A muzeális borok palackját is gyakran beborítja ez a puha, zöldesszürke bársony – a hordóból már palackba fejtett, de még a pincében érlelt fiatal aszú viszont napként ragyog fel lámpánk fényében.
A kóstoló általában 6–8 bort tartalmaz, indulva az üde, fiatal, száraz és gyümölcsös boroktól, feltárva néhány hegyaljai borkülönlegességet, mint a máslás vagy a szamorodni, és eljutva a desszertborok királyáig, az aszúig. Mind mindenhol, a gazdák itt is büszkék boraikra, és szívesen osztják meg az érdeklődőkkel nemcsak az adott bor titkait, de azt is, miért olyan bor született a kezük alatt.
Ennél átfogóbb, rendszerezettebb ismeretekhez juthatunk a Tokaj-Hegyalja hírnevét megteremtő, több évszázados múltra visszatekintő szőlészeti és borászati kultúráról a mádi Aszúházban, méghozzá interaktív, játékos formában. Tokaj-Hegyalján számos bormúzeum működik, de nem lehet rájuk unni, mert mindegyikben van egy kis csavar, valami, ami más… Az abaújszántói Kapitány-ház Bormúzeumának eszközeit például többségében a helyi gazdák bocsátották a kiállítás rendelkezésére, tehát már szolgáltak apáik, nagyapáik kezén is. Mellette pedig néprajzi-helytörténeti tárlat is látható.