A cukorgyár mellett álló épület kapuján a kertbe jutunk, ahol Tessedik Sámuel szarvasi lelkész emlékműve áll, ő volt, aki Magyarországon meghonosította cukorrépát a 18. század végén.
Az épületbe lépve a bal oldali teremben filmvetítéssel kezdődik a múzeumlátogatás. Megismertetik a cukorgyártás folyamatát, a cukorrépa betakarítástól kezdve egészen a csomagolásig.
A szemben lévő teremben kapott helyet a nemzetközi cukorgyűjtemény. A középső hosszú tárlóban régi, nagyméretű, különböző csomagolásban lévő kockacukrok láthatók. A kis csomagolópapírokat épületek, festmények, grafikák, reklámok díszítik. Itt kaptak helyet a szintén régi, kúp alakú cukortömbök, azaz süvegcukrok.
A cukorgyártás és a gasztronómiai divat modernebb terméke a kis tasakokba csomagolt kristálycukor. A zacskókat szintén különféle színes képek és reklámok teszik érdekessé. A gyűjtemény értékes darabajai, a sorozatok. Egyik tasaksorozaton például zempléni nevezetességek láthatók.
A falon lévő tárlókban a világ minden tájáról összegyűjtött cukorcsomagolások láthatók: a látogató tanulmányozhatja, milyen zacskóba tették az elmúlt száz évben a cukrot például Svájcban, Csehországban, Spanyolországban, Brazíliában, Újzélandon, vagy a Zöldfoki szigeteken. A csomagolásban kristálycukor, kockacukor, porcukor és kandiscukor, azaz nagy kristályokból álló cukor található. Összesen 84 ország közel 800 csomagolását állították ki a teremben.
A múzeum emeltén folytatódik a kiállítás, ahol a százéves szerencsi cukorgyártás relikviái találhatók. Az emeleti első teremben a cukorgyár 1889-es alapításának dokumentumai, a gyártás folyamatáról készült fotósorozat, az erőmű kivitelezéséről készült fényképek láthatók. Bemutatják az akkor használt laboratóriumi eszközöket. Képet kaphat a látogató az 1923-ben elkezdett csokoládégyártásról is.
A második teremben a cukorgyári életet elevenítik fel. Megmutatják a sportszakosztályok relikviáit, láthatók fényképek a dalárdáról, és a fúvószenekarról. Kiállították a gyár tűzoltóságának eszközeit, és a munkavédelem eszközeit. Végül látható néhány a cukorrépa termesztéséhez szükséges eszközökből is.
Édes történelem
A szilárd cukrot Indiában fedezték fel a 4. és 7. század között, és nádból nyerték Elterjedése igen lassú volt. Angliába az első hajórakomány cukor az 1300-as évek elején érkezett. De még 150 évvel ezelőtt is csak a gazdagabb családok használták. Korábban csak mézzel édesítettek az ételeket. Majd európai növényekben is el kezdték keresni a cukrot, az 1700-as években Margraff német kémikus vonta ki először répából a cukrot.
Az első cukorgyár 1802-ben épült meg Alsó-Sziléziában, és 19. század második felére terjedt el egész Európában. A gyártás során a finomított cukrot a répa levéből nyerik, és bonyolult eljáráson megy keresztül mire fehér, kristályos anyaggá alakult. Kristály-, kocka- és porcukrot gyártanak, amelyek lehetnek fehér vagy barna színűek. Az utóbbi csak abban különbözik, hogy melaszt adnak hozzá.
Magyarországon a cukorfogyasztás a 20. század első felében érte utol az európait. A legnagyobb cukorrépa-termelő vidékek Trencsén, Nyitra, Pozsony, Bars, Sopron és Moson megyében voltak, és több mint egy tucat gyár termelt cukrot.
A múzeum felújítása miatt nem látogatható.
Cím: Gyár utca 1.