Régen Simon-Júda napján kezdődött a hegyaljai szüret. Ma már nem várnak október végéig a gazdák, így aki feldíszített szekérrel vonulós, Bacchus-szobrot borral locsolós, igazán hangulatos szüreti mulatságon szeretne részt venni, az a szeptember-októberi hétvégéket töltse ezen a vidéken, hiszen szinte minden település megtartja a maga ünnepét.
A nagyrendezvények idején érdemes jó előre szállást foglalni – mert nehézséget okozhat, ha esetleg az adott településen már nem találunk alvóhelyet. Akkor vagy egy valaki nem iszik egy korty bort sem, és vezeti az autót – vagy mindenki csak egy kortyot iszik, és a jól működő kerékpárbérlő hálózat segítségét veszik igénybe.
Családok is jöhetnek: a boros rendezvények szervezői figyelnek arra, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat, a mádi Furmintház pedig nemcsak vigyáz rájuk, de foglalkoztatja is a gyerekeket, amíg a szülők esetleg külön „dűlőutakon” járnak.
Mád környéke télen-nyáron
Április közepén Pálinka- és Bormustrát tartanak Szerencsen. Ez szakmai rendezvény, valóban mustra, azaz bírálat folyik itt – ami azt is jelenti, hogy számos szakemberrel találkozhat a már némi tudással felvértezett érdeklődő.
A május végén, Abaújszántón megrendezett Szent Ivó – Nyitott Pincék program az ismeretek alapozását teszi lehetővé, hiszen megismerkedhetünk számos pince kiváló boraival. A nem-ivók is találnak elfoglaltságot: kézműves vásárral, sportversenyekkel, gasztronómiai bemutatókkal és persze koncertekkel is készülnek a szervezők.
Június végén Jóéjszakát! kívánnak Mádon – de aludni senki nem fog, az biztos! Nappal dűlőtúrák, kézműves udvarok, este és éjszaka koncertek. És persze nyitott pincék. Nem szégyen más tollával ékeskedni, ha az szép: álljon itt egy bejegyzés egy közösségi oldalról, 2015-ből: „Lampionok, pomponok (nem lányok), fényjáték, töltött kápi, ordás rétes, sajttál, bordzsem, Ízes Örömest lekvárok, bocisimogatás, raklap, babzsákok, és persze fincsi zenék Super8 vetítéssel. Sok jó ember kis helyen is.”
Az augusztus második felére eső Zempléni Fesztivál állandó helyszíne Szerencs. De nagy sikert aratott az Egy nap Mádon sorozat, a kirándulókoncertek ellátogattak Bekecsre és Monokra is. Jazz, folk, komolyzene – és minden, ami a magas minőségű előadó-művészetet képviseli.
Az augusztus végi Csokoládéfesztivál megédesíti a búcsút a nyártól. Mondhatjuk, hogy Szerencsen a csoki őshonos – de legalábbis nagy hagyománya van, az egykori gyár emlékét kézműves műhely és ez a rendezvény viszi tovább. Ezen a hosszú hétvégén dőzsölhetünk a csokiban, ráadásul más gasztronómiai ínyencségekkel, valamint jóféle zenével fűszerezik az élvezetet.
A szeptember eleji mádi Furmint Ünnep szintén a nyitott pincék gondolatára épül. A kiváló borászatokkal és boraikkal, a helyi gasztronómiával, a vidék kézműveseinek gyönyörű portékáival és az igazi szüreti hangulattal ismerkedő látogatók itt ráérezhetnek, miért is emlegetik egyre többen a Hegyalját magyar Provence-ként.
Szeptember végén, a Szent Vencel-napi Búcsú és Őszi Tállya Fesztivál alkalmából a Történelmi Borút Egyesület tagjai tartanak „nyitott pincék” programot. A szent ugyan cseh fejedelem volt, ám borszerető, és a vincellérek védőszentje lett. A tállyaiak szépen illesztik össze az egyházi szőlőszentelő ünnepet a színes fesztiválprogrammal. Így leírhatjuk, hogy gasztronómia és zenei program, kézműves vásár is van – a lényeg a csak erre a helyre és alkalomra jellemző hangulatban rejlik.
December közepén Didergő címmel hívnak Mádra mindenkit, pontosan azért, hogy ne dideregjenek! Megsütnek mindent, amit lehet: gesztenyét, tököt, almát, halat, és előbb-utóbb a disznóölésen levágott disznó vonatkozó részeit, forralnak bort, rumos kávét és teát. Talán csak a pálinka marad hideg, az viszont belülről fűt, akárcsak a Luca-székkel és más jóslásokkal kapcsolatos izgalmak. Van táncház és bál, kézműveskedés, szekerezés vagy szánkózás – egyszóval minden, ami által elhisszük, hogy a tél is lehet szép.