Szechenyi2020
Header

Golop

Jellegzetes hegyaljai település – miközben egyik fele egy ideig Abaújhoz tartozott. Két Vay-kastély is áll itt – egyikben különleges magyar címertár látható. Hivatalosan alig több mint hatszázan lakják, ám a számos szálláshely pihenésre, gyönyörű környezetre vágyó vendégei megnövelik ezt a számot.

Tállyát Hidasnémeti irányában elhagyva érkezünk a Szerencstől 16 km-re fekvő Golopra.

A kis település területe az ókor óta biztosan lakott. Kezdetben két Golop volt, ráadásul míg Felső-Golop Abaúj vármegyéhez tartozott, Alsó-Golop Zemplén vármegyében feküdt, a két települést 1455-ben egyesítették.

A mai településre érkezve, bal oldalt elsőként báró Vay Miklós 1590-ben, reneszánsz stílusban épült kastélya miatt érdemes megállni. A hosszú ideig romosan álló épületet a 2009-ben renoválták. Az épület magántulajdonban van, nem látogatható.

Mögötte áll a Vay család újabb, 1820-ban, klasszicista stílusban emelt kastélya, amelynek egyik részében kapott helyet az Ősi Címertár és Történelmi Zászló Múzeum. A gyűjteményt Szabadiné Sinkó Ilona alapította, aki az ősi magyar címereket, köztük ősi családok, nemzetségek, vármegyék régi és mai magyar városok valamint nemesi és királyi családok címereit kutatta és a heraldikai tudomány teljes alaposságával készítette el. Közel kétezer, aranyhímzéses tűfestéssel készült címer és zászló tekinthető itt meg. A két kastélyt övező hajdani romantikus parkból mára csupán néhány idős fa maradt meg.

Templomainak története sem szokványos: a református templom eredetileg a reformáció előtt épült, és a katolikus a fiatalabb. Ugyanis az 1700-as évekre az egész település református lett, így az egykori katolikus templom felhasználásával alakították ki az új református templomot 1778-ban. Viszont az 1800-as években ismét egyre több lett a római katolikus golopi, akik Boldogságos Szűz nevére kápolnát emeltek, és a kápolnát később templommá építették.