Szechenyi2020
Header

Legyesbénye

A Tokaj-hegyaljai Történelmi Borvidék és a Világörökség területén fekvő Legyesbénye fő attrakciója a Rákóczi úton található Községi Borház, a helyi borok bemutatóhelye.

A Bekeccsel (és ezáltal Szerenccsel is) összeépült Legyesbényén az emberek generációkra visszamenően szőlőtermeléssel és borkészítéssel foglalkoztak. Ezért hozták létre 2007-ben a Községi Borházat, a helyi borok bemutatóhelyét. A közelében található Helytörténeti Múzeum kiállításának anyaga is a szőlőművelés, a borkészítés és a helyi hagyományok emlékeit öleli föl.

Plébániája, temploma már a 14. században fennállott, amit az akkori Egyházasbénye név is jelez. 1902-ben épült a község most fennálló, Jézus Szent Szíve tiszteletére szentelt római katolikus temploma, melynek belsejét 2000-ben felújították. A templom kincse a mintegy 300 éves „Fekete Madonna” kegykép. Református temploma a 18. század végén épült.

A település 2006-ban fennállásának 1000 éves évfordulóját ünnepelte, ennek tiszteletére Millenniumi emlékművet avattak. 2015-ben készült el a Sétáló- és emlékpark, amelynek egyik részén Árpád-házi szent királyaink, István és László, valamint Mária 4 méter magas szobra áll. Másik része pedig szabadtéri „kőkönyvtár”: gránitlapokon Hagyaljához kötődő versek, idézetek olvashatók.

A település természeti nevezetessége a Fúló-hegy déli lejtőjén számos kisebb-nagyobb vulkanikus barlang nyílik. A Nagy-barlangban végzett ásatások során az őskortól a középkorig tártak fel leleteket. Ehhez a barlanghoz több legenda is fűződik, az egyik legismertebb, hogy a szerencsi Rákóczi-várból menekülőalagút vezetett a barlanghoz.