Szechenyi2020
Header

Mezőzombor

Ez az a világörökségi település, ahol még a tó is bor – legalábbis nevében. Ínyenceknek és pihenni vágyóknak egyaránt kiváló úti cél.

Mezőzombor Szerencstől keletre fekszik, a 37-es úton érhető el, valamint a Szerencs–Sátoraljaújhely és a Szerencs–Nyíregyháza vasútvonalon.

A település nevét Lehel fia Sumbor nevéből származtatják, és 1298-ban említik először iratok. Az Árpád-korban főesperesség volt itt. A számos kúriával és szőlőbirtokkal rendelkező falu birtokosai között 1593-ban szerepel először a Rákócziak neve. 1665-ben Mezőzombort II. Lipót császár különféle kiváltságokkal ruházta fel, ám később fejlődése megtorpant. A községben ma megtalálható a református, a görögkatolikus és a római katolikus templom is.

A zsidóságnak annak ellenére nem maradt emléke, hogy már a 17. század második felében arról tudósított Joel Szirkisz krakkói levele, hogy a Mádhoz közeli Zombor faluban kóser bort termelnek.

Itt működik az (el)ismert Disznókő Szőlőbirtok és Pincészeti Rt. A Patay- vagy más néven Sárga-borház műemlék jellegű épülete a 37-es főút mentén, a falu határában várja az ínyenceket, ma étterem működik benne. A mellette lévő hatalmas borpince érdekes látványosság. Több mint egy évtized után újra készül kóser bor a Disznókői Szőlőbirtokon, ami 2016-ban kerülhet először palackba.

A település nevezetessége a Bortó, ami forrásvízből táplálkozó mesterséges tó. Közelében színvonalas panzió, faházak és strand, vendéglő várja a pihenni és horgászni vágyókat.