Szechenyi2020
Header

Rátka

Rátka a világörökség részét képező Tokaji Történelmi Borvidék egyik német nemzetiségi települése – rendezett utcákkal, virágos udvarokkal, megművelt kertekkel, és sok-sok finomsággal, az „Év bortermelőjétől” származó nedűkkel.

A 39-es főúton, Mádtól alig 5 km-re fekvő falu központjában találjuk a legfőbb látnivalókat: a nemzetiségi tájházat, a római katolikus templomot és az emlékműveket.

A település múltjára vonatkozó adatok már az 1200-as évektől fellelhetők, de a törökdúlások miatt a falu elnéptelenedett. Az 1700-as években Trauthson János Vilmos a község újranépesítéséhez hívott be németajkú telepeseket. Így újra benépesült Rátka község a Fekete-erdő és a Bodeni-tó környékéről érkezett családokkal.

Rátka lakóinak 1870-es években megindult polgárosodását az 1880-as évek hatalmas filoxérajárványa nagymértékben visszavetette, s a település gazdasági élete a két világháború közötti időszakban sem talált magára.

A 2. világháború után a győztes hatalom bosszúja különösen kegyetlenül sújtott le a rátkaiakra, a németes hangzású névvel rendelkezők könnyen váltak a „málenkij robot” áldozatává. Az elhurcolt 212 rátkai tiszteletére emlékművet állított a falu. Szent István és Boldog Gizella domborműve a község központjában lévő parkban található, a millennium és a németek betelepítésének  250. évfordulójának tiszteletére készült.

A Szent Anna római katolikus templom 1805 és 1807 között épült. Neoromán stílusú főoltára és az oltár szobrai, valamint a szószék is fából készült, tiroli mester keze munkáját dicséri. Érdekesek ólombetétes színes ablakai.

A Német Nemzetiségi Tájház (Iskola tér 18.) egy 1824-ben épült parasztházban kapott helyet. A négyosztatú (elsőszoba – konyha – hátsószoba – kamra) lakóház fala kőből épült, ablakai és ajtókeretei kőből faragott, míves termékek. Díszítményük rokonságot mutat a Hegyalján (Tokaj, Mád, Tállya) szokásos késő barokk, illetve copfstílusú épületek jellegzetes vonásaival. A ház bemutatja a helyi lakosság életmódját, hétköznapi és ünnepi használati tárgyait, szokásait.

A borivók a rátkai származású Árvay János és családja által működtetett pincészetben igazi kincsre lelhetnek. A 17 hektáros birtok tulajdonosát, Árvay Jánost 2003-ban Magyarországon az Év bortermelőjévé választották.

Májusban Töltöttkáposzta-fesztivált, szeptemberben Német Nemzetiségi Fesztivált rendeznek Rátkán. Falusi szálláshelyek, magánszállások és két panzió kínál szálláslehetőséget az ide látogató vendégeknek.