Szechenyi2020
Header

Szegilong

Szegilong varázslatos kicsi település a Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog mellett. Aki tavasszal érkezik, a virágzó vadszilvafák rózsaszín varázslatába csöppen. Az év más időszakaiban a szín megváltozik – de a hangulat nem. Erről a település és a kanyargó folyó együtt gondoskodik.

A 37. sz. főút mentén fekszik, Mádtól 16 km-re. Már a 15. században a tokaji vár tartozéka volt. A 19. század közepén Fényes Elek Szegilongot úgy jellemezte, mint egy kevés szántófölddel, kövér legelőkkel, jeles bort termelő szőlőheggyel rendelkező pusztát.

Szegilong alatt kanyarog a Bodrog. Szakadékos, meredek a part, csodálatos folyóívvel. Kristálytiszta vize miatt igen kedvelt horgászhely, élőhelye a „békés” és ragadozó halaknak egyaránt. Évente itt rendezik meg az országos Feeder és a Tímár kupát. A horgászverseny többnapos esemény, mely több száz turistát vonz ide.

Innen is elérhető a Bodrogzug, ez az érintetlen ősállapotában is gyönyörű, tavakkal, lápokkal, vizes élőhelyekkel tarkított terület. A turisták egy 5 és egy 9 km-es sétatúrán figyelhetik meg az ott élő állatokat, növényeket.

A település borháza ötvözete a tájháznak és a turistaháznak. A korabeli bútorokkal berendezett épület különleges hangulatot, élményt nyújt. Működő kemencéjében lehetőség van finom falatok elkészítésére, de akár bográcsozni is lehet.