Szechenyi2020
Header

Tolcsva

A többi hegyaljai településhez hasonlóan gazdag múltú község a borvidék fontos területe ma is. Építészeti gazdagságát nagyrészt az egykori neves szőlősgazdáknak köszönheti. Tolcsva azonban nemcsak megőrizni tudja a múltat – például a nemzeti kincsnek számító, egyedülálló Bormúzeumban –, hanem képes új életet is lehelni bele. Ahogy újra „termőre fordítja az ősi ágat”, Örökségturisztikai és Kulturális Rendezvényközpontot létrehozva a Szirmay–Waldbott-kastélyban.

A 37-es sz. főútvonaltól alig 2 kilométernyire, Mádtól 24, Pataktól 15 km-re, a hegyek lábánál fekszik a település. Mivel csak két kilométert kell pluszban tekerni az EuroVelo itt elhaladó szakaszától, kerékpárosok is kényelmesen megközelíthetik.

Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy az őskőkortól kezdve lakott volt ez a vidék. Itt is találunk Várhegy nevű határrészt – a IV. Béla korabeli erődítmény nyomai még a múlt század közepén is láthatóak voltak. 1486-ban Nagytolcsva mezővárosi rangot kapott. Az 1725–1728-as népszámlálás szerint már éltek zsidó családok Tolcsván, a következő időszakban nagy szerepet játszottak a vidék borkereskedelmében. Sőt, az 1848-as forradalom eseményeiről a pesti vásáron tartózkodott zsidó kereskedők számoltak be a falu lakosainak.

Számos híres birtokosa volt Tolcsvának, többségük nevét ma is őrzi egy-egy épület. Ilyen a nagy parkban álló Szirmay–Waldbott-kastély is. A barokk eredetű, 18. századi épületet a 19. század folyamán klasszicista, majd eklektikus stílusban bővítették. Fél évszázadig iskola volt, majd 2015-ben Tolcsva önkormányzata EU-s turisztikai vonzerő-fejlesztési pályázati támogatás segítségével elvégezte a kastély felújításának első ütemét. Ebbe a déli szárny és a park egy része tartozik bele. Itt nyílik meg a Tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély Örökségturisztikai és Kulturális Rendezvényközpont. A kastély megőrződött reprezentatív tereiben nemcsak ennek az épületnek, de Tolcsvának, az itteni kastélyoknak a történelme, élete is megelevenedik, méghozzá interaktív módon.

A település legnevesebb udvarháza a barokk jegyeket is mutató, de reneszánsz stílusú Királyudvar vagy Rákóczi-kastély. Nagy kert közepén épült 1659-ben a barokk stílusú Dessewffy-kastély. Ma újra régi fényében ragyog, és gyógynövény-turisztikai bemutatóközpontként működik. A klasszicista stílusú Kurucz-kastély az 1830-as években épült, ma a neves tokaji borászat a Tokaj-Oremus Kft. tulajdonában van a felújított épület, amihez egy modern borgazdaságot építettek hozzá. A 13. századi eredetű, több kilométer hosszú Oremus-pince is a Világörökség része lett, és külön engedéllyel látogatható. Felújítását követően az egykori Constantin házban nyílt meg 2007-ben a Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, bemutatva a szőlőművelés történetét a 15. századtól napjainkig.
 
A pincesoron a Constantin- és a Felső-Rákóczi-pince összenyitásával jött létre a Tokaji borvidékkel együtt 2002-ben a Világörökség részévé lett, állami tulajdonban lévő Tokaji Muzeális Borok Gyűjteménye. Az itt őrzött palackok összessége, illetve több önmagában is nemzeti kincs. Messziről feltűnik a hegyen épült Waldbott-borház. A 19. századi kastélyszerű, műemlék jellegű épület sorsra azonban egyelőre nem oldódott meg.
 
A település központjában áll a fallal körülvett Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom, ami feltehetően a 14. században épült gótikus stílusban. A vaskos torony tetején, a toronysisak alatti, fából épített nyitott erkély körbejárható. Nagyszerű innen a kilátás. Itt őrizték 1806. március 14–20. között a magyar koronát.

Tolcsva fontos állomása a Patakról induló, Tavaszi hajtás nevű kerékpáros túrának, és természetesen szüreti vigasságot is rendeznek szeptember végén, a legnagyobb esemény azonban mindenképp az augusztusi Borfesztivál, jó zenével és kiváló borokkal várják a vidulni vágyókat.