Szechenyi2020
Header

Bodrogolaszi

A 13. század közepén ide telepített velencei szőlőműveseket idézi ma is Bodrogolaszi elnevezése. Az apró településen egy kisméretű, ám annál értékesebb román stílusú templom is emlékeztet a múltra.

A 37-es sz. főúton elérhető település Mádtól 27, Sárospataktól 6 km-re fekszik. IV. Béla király a tatárjárás után, a 13. század közepén itáliai szőlőműveseket telepített erre a vidékre, hogy az elpusztított szőlőket helyreállítsák, újratelepítsék. Az itt élő emberek számára ma is a kedvező fekvésű hegyoldalakon termő szőlő biztosítja a legfőbb megélhetési forrást.

A zempléni évezredes kereskedelmi és hadi út mentén fekvő falu mindig is jelentős volt. Birtokosai között tartják számon a Perényieket, a Rákócziakat és a Lónyayakat is. Utóbbiak emlékét őrzi a romantikus stílusú Lónyay-kastély, amit jelenlegi tulajdonosa, a bencés rend a Chemin Neuf Közösségre bízott.

A település legjelentősebb műemléke a Bodrog feletti magaslaton, kőfalmaradványokkal övezve álló, a Szentháromság tiszteletére szentelt római katolikus templom. A kisméretű, ám annál értékesebb román stílusú templom a 12. században épült. Itt találták meg egy veronai festő, Sebastiano Vini (Bastiano Veronese): A Szent Család látomása című nagyméretű, 205x154 cm-es táblaképét. Az 1550-es években készült festmény meglehetősen szokatlan körülmények között került elő: 1975-ben a torony második szintjén, a lépcsőfeljáró padozatába pallóként beépítve fedezték fel. Ma restaurálva az esztergomi Keresztény Múzeumban látható.

A Szentlélek eljövetele tiszteletére szentelt görögkatolikus templom az 1670-es években épült, a 18. század második felében késő barokk stílusban átépítették.

A település természetesen borkóstolóval, helyi ízekkel, és a Bodrog kínálta lehetőségekkel is várja a vendégeket.