Szechenyi2020
Header

Hercegkút

A sváb falu két végén lévő emeletes pincesorok népi építészeti emlékként a Világörökség egyedi értékei közé tartoznak. A Kőporosi és a Gombos-hegyi pincesor kőháromszögei mögül induló pincék általában kétágúak, az akár negyven méteres járatok a föld alatt is többszintes pincerendszert alkotnak.

A 37-es sz. főútról érhető el a Mádtól 32, Sárospataktól alig 5 km-re, a Hotyka-patak völgyében fekvő falu. Eredetileg Rákóczi-birtok volt, a kuruc harcok során elnéptelenedett, és a mai lakosok ősei csak 1750-ben települtek be Németországból, a Fekete-erdő környékéről a Trautson hercegi család birtokára. Trautsondorf község – magyarul Trauczonfalva – ezért választotta magának később a Hercegkút nevet: az új otthont adó herceg iránti tiszteletből, és a közeli kirándulóhelyre, a Pogány-kútra utalva, aminek régészeti leletei azt bizonyítják, hogy a terület az őskortól kezdve lakott volt.

Az új lakók elhódították a szántóföldeket az erdőtől és itt tanulták meg a szőlőművelésről azt, amit Tokaj-Hegyalján tudni kell. Alig 160 év múlva, 1908-ban része lett a zárt borvidéknek a Kőporos, a Gombos-hegy és Pogánykút dűlőinek szőlője. Nem telt el újabb 100 év, és már a Világörökségnek is kiemelt, egyedi értéke a Kőporosi és a Gombos-hegyi emeletes pincesor.

Hercegkút zárt sváb település volt egészen a 20. század utolsó évtizedéig. Lakossága ma is büszke származására, őrzi hagyományait. És nemcsak a mindenképp megkóstolandó, különlegesen érlelt sváb szalonna formájában, hanem mindennapjaikban is. A faluban hagyományőrző együttesek is működnek, fellépéseik kellemes színfoltjai a vendéglátásnak. A 2006-os leégése után újjáépült és ismét berendezett Sváb Tájház kiállítása tárja a látogatók elé a falu múltját, a hercegkúti népművészet emlékeit.

A falu legmagasabb pontján áll az 1788-ban emelt, Kisboldogasszony tiszteletére szentelt, barokk stílusú római katolikus templom. A helyiek összefogásának köszönhetően épült fel 2004-ben a Gombos-hegyen a Jézus szenvedéseit bemutató 14 stációval és a dombtetőn álló három fakereszttel a Kálvária és a különleges látványt nyújtó, a tizenötödik stációként megépített feltámadás kápolnája.

Hercegkút határában, a Rákóczi turistaút mentén található Pogány-kút ma hangulatos pihenőhely esőházzal, szalonnasütő- és bográcshellyel, pihenőpadokkal – valamint egy gémeskúttal. De a település is berendezkedett a vendéglátásra, többek között a Pogánykút Kulcsos Turistaházzal. Hiszen helyszíne a Zempléni Fesztiválnak, illetve a júliusi Gombafesztiválra és az augusztusi Pincefesztiválra is messze földről jönnek a látogatók.