Szechenyi2020
Header

Komlóska

A hegyek között megbúvó, ruszin hagyományait máig őrző település az önfenntartó ökofaluvá válás útját választotta. Így az utazókat nemcsak gyönyörű tájjal, különleges népi emlékekkel, de helyi ízekkel is várják.

A Mádtól 32 km-re fekvő település a 37-es sz. főúttól Tolcsván át érhető el. A Zempléni-hegységben megbúvó Komlóska napjainkig megőrizte 18. századi telepeseinek ruszin nyelvét, és kultúrája is számos rokon vonást mutat az Északkeleti-Kárpátok szláv népeivel.

A kenyeret itt az erdő, illetve a szarvasmarha- és juhtartás biztosította, még a 19. században is próbáltak újabb földterületeket elhódítani az erdőtől a növénytermesztés számára. A lakosság zöme Tokaj-Hegyalján és az Alföldön idénymunkával igyekezett megszerezni a kenyérre valót, illetve a kenyérnek való gabonát is. Ezt a szűkösséget tükrözi a Ruszin tájház is, ahol az ország egyetlen eredeti, ún. kabolás kemencéje látható. Az Urunk Mennybemenetele görögkatolikus templom 1820-ban épült, és az országban egyedülállóan belső terét aranyozott stukkódíszek borítják.

Komlóska ma az önfenntartó ökofaluvá válás útján halad. Egészséges alapvető élelmiszereket termelnek, a Zempléni Helyi Termék és Szolgáltatás Klaszter többségi tulajdonosaként helyi termékeket fejlesztenek, kis feldolgozóüzemeket építenek. A vendégeket is helyi ízekkel, a legtisztább falusi vendégszeretettel várják.

A Komlóskai-medence természeti és kultúrtörténeti értékeit a Telér-tanösvény mutatja be. Komlóskától délnyugatra találhatók a Pusztavár 1-1,5 m magas maradványai, az útra vállalkozóknak a várrom és a mellőle nyíló fantasztikus körpanoráma lesz a jutalmuk. A települést érinti a Rákóczi-túra útvonala (piros sáv), a Szent Erzsébet zarándokút, és a közelében halad az Országos Kék Túra is.