Szechenyi2020
Header

Makkoshotyka

A Tokaji borvidék hegyek alatt rejtőzködő települését a környező erdők gazdagsága, szépsége, és a település csöndes nyugalma teszi igazán vonzóvá sokak szemében.

Mádtól 37, Sárospataktól valamivel több, mint 6 km-re, a Zempléni-hegység tövében fekszik Makkoshotyka. Neve nemcsak a környezetéről beszél, de történelméről is: első tagja a környező gyönyörű tölgyerdőket idézi. Második tagja pedig arról tanúskodik, hogy ma is első szabad birtokosának nevét viseli. Ugyanis a 12. században, a pataki vár jobbágyai által alapított, Makramál nevű települést 1262-ben V. István király Hugka nevű vitézének és fiainak adományozta – ez alakult át a századok alatt Hotykává.

Az erdő gombákban, vadgyümölcsökben, gyógynövényekben is gazdag. A nagyvadakat a szarvasok, őzek, vaddisznók mellett a múlt század végétől muflonok is képviselik. Makkoshotyka ugyanakkor a Tokaji borvidék része: a vulkanikus talajnak köszönhetően már az 1200-as évektől nevelnek szőlőt, készítenek finom borokat! Ezt onnan tudjuk biztosan, hogy a tatárjáráskor a pincékben bújtak el a pusztító had elől.

A hegység védett zugában megbúvó falura egyébként is jellemző a „rejtés” – az 1600-as években a pataki kollégium tagjainak is menedéket adtak üldöztetésük idején, az 1700-as évek elején kurucokat bújtattak. Manapság pedig a városból menekülők rejtőzhetnek, a túrázásban megfáradtak pihenhetnek itt meg. A szépen helyreállított, klasszicista Meczner kastély nyáron bentlakásos erdei iskolaként működik. Számos kellemes szálláshely, szépen berendezett tájház és egy trófeagyűjtemény várja a vendégeket, érkezzenek akár az erdőből, az országos Kék túra útvonalán, akár az országút felől.